İlham Verenler sohbetlerine devam ediyoruz. Bu haftaki konuğumuz SEW EURODRIVE Genel Müdürü Murat Eroğlu.
İsterseniz önce bir teşekkür ile başlayalım. Hayatınızda birine teşekkür edecek olsanız bu kim olurdu ve neden?
Öncelikle eğitimin aile içinde başladığına çok inanıyorum. Bu bağlamda ebeveynlerime, kardeşlerime ve elbette Başöğretmenimiz Mustafa Kemal Atatürk’ü örnek alan öğretmenlerime çok teşekkür ederim.
Sizi tanıyabilir miyiz, yaşamınızdaki kilometre taşlarından bahseder misiniz?
1971 yılında Trabzon’da doğdum. İlk, orta ve lise eğitimimi Trabzon’da tamamladıktan sonra Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği bölümünden mezun oldum. Mühendislik eğitimi yıllarında otomotiv anabilim dalı ve enerji ekonomisine dayalı eğitim gördükten sonra, bu mühendislik dalı üzerine profesyonel yaşamımı kurmak istedim. Meslek hayatıma ilk başladığım 1996 yılından bu yana, güç aktarım organları üreten, geliştiren ve pazarlayan yerli ve yabancı birçok firmada satış, satış sonrası hizmetler ve teknik hizmetler alanlarında mühendis ve teknik yönetici olarak çalıştım. 2010 yılında SEW Eurodrive’da Ülke Satış Müdürü olarak başladığım görevime, 2018’den bu yana Genel Müdür olarak devam etmekteyim.
Günlük yaşamınızda rutinleriniz var mıdır, varsa paylaşır mısınız?
Çok yoğun bir çalışma temposu içinde, sık yurt içi ve yurt dışı seyahatlerim olmasına rağmen her sabah güne basit 15-20 dakikalık egzersizlerle başlarım. Akşam yemeklerini ailemle uzun sohbetler eşliğinde geçirmek, en önemli rutinimdir diyebilirim.
Bilinmeyen bir yönünüz var mı?
Basketbol oynamayı, denizi ve uzun mesafe yüzmeyi çok severim. Ayrıca kayak sezonunda fırsat buldukça kaymaktan çok keyif alırım.
Ekibinize alacağınız kişilerde nelere dikkat edersiniz?
Ekip uyumuna çok dikkat ederim. Ben öncelikle ekip arkadaşlarıma çalışan değil, insan olarak bakarım. Bu bağlamda dürüstlük ve empati kurabilme yeteneğini ararım. Tabii ki gelişime ve eğitime açık, hedefleri olan arkadaşları takımımıza dahil etmeyi tercih ederim.
Sizce satış dahil hayatın her alanında kadın-erkek dengesinin sağlanması neleri değiştirebilir?
Günümüzde hâlâ adalet ve liyakate dayalı sürdürülebilirlik tartışmaları devam etmekte ve bu durumu geliştirebilmek adına yeni stratejiler oluşturulmaktadır. Bu da bizlere, kadın-erkek dengesinin gerçekten sağlanmasının satış dahil her alanda sürdürülebilir hakkaniyeti getireceğini gösterir. Bu gerçeklik, birçok olguyu ortak yaşamımızda mükemmel bir seviyeye ulaştırır.
Öğrencilere kariyer yolculuklarında neler tavsiye edersiniz?
Öncelikle bulunmak istedikleri alanın kendi kişisel yeteneklerine uygunluğundan emin olmalarını öneririm. Meslek yaşamlarını, kendilerine örnek alacakları liderleri takip ederek ve bulundukları alanda fark yaratacak detaylara odaklanarak ilerlemelerini tavsiye ederim. Bir başka deyişle, detaycı olmalarını, kısa, orta ve uzun vadeli hedefler belirlemelerini ve sabırla bulundukları alanda en iyisi olmaya çalışmalarını öneririm.
Sevdiğiniz bir kitaptan beğendiğiniz bir paragrafı bizimle paylaşabilir misiniz?
Aslında çok var, fakat ilk aklıma geleni paylaşmak istiyorum. Malcolm Gladwell‘in Çizginin Dışındakiler (Outliers) adlı kitabında, Arnold Schwarzenegger‘in Muhammed Ali Clay’e “Günde kaç defa squat yapıyorsun?” sorusuna Ali’nin cevabı şu olmuş: “Hiç saymıyorum, bacaklarım acıdan devam edemeyecek hale gelene kadar yapıyorum.”
Sık kullandığınız bir atasözü var mı? Yoksa size göre herhangi bir durumu en iyi anlatan atasözü hangisi?
İki atasözümüzü sık kullanıyorum; birçok durumu iş hayatımızda iyi ifade ettiklerini düşünüyorum. İlki, “Ayağını yorganına göre uzat” ve ikincisi, “Attığın taş, ürküttüğün kuşa değsin.”
SALES NETWORK Topluluğu’nu başkalarına nasıl anlatırsınız?
Ülkemizin geleceğini bırakacağımız gençlerimize ve öğrencilerimize yol gösterebilecek en uygun platformların başında Sales Network geliyor derim. Öğrencilere kariyer yolculuklarında kendi alanlarında gelişmeleri için örnek alacakları liderleri takip etmelerini öneriyorum. Sales Network, bu anlamda hem rehberlik eden hem de vizyon kazandıran çok kıymetli bir ansiklopedi.