İlham Verenler sohbetlerine devam ediyoruz. Bu haftaki konuğumuz Hero Türkiye Satış Direktörü Bora Yıldırım.
İsterseniz önce bir teşekkür ile başlayalım. Hayatınızda birine teşekkür edecek olsanız bu kim olurdu ve neden?
Hayatımda birine değil birçok kişiye teşekkür etmem gerektiğini düşünüyorum. Elbette öncelikle aileme; anne ve babama, her türlü fedakarlığı ile bugün bu röportaja konu olmamı sağlayan eşime teşekkür etmem gerekiyor. Sonrasında iş yaşamım boyunca yollarımızın kesiştiği, bugünkü Bora olmama katkı sağlayan herkese teşekkür etmeliyim.
Sizi tanıyabilir miyiz, yaşamınızdaki kilometre taşlarından bahseder misiniz?
Dokuz Eylül Üniversitesi İşletme bölümü lisans ve sonrasında Uluslararası İşletme bölümü yüksek lisans mezunuyum. Kariyerim boyunca Tansaş, Arçelik, Coca-Cola İçecek, Nestlé ve Hero Türkiye’ de yöneticilik yaptım. Yaşamımdaki en büyük kilometre taşını bir satış teşkilatının tamamını yönetmeye başladığım Hero Türkiye’ deki görevime başlangıcım olarak tanımlayabilirim.
Günlük yaşamınızda rutinleriniz var mıdır, varsa paylaşır mısınız?
Düzenli olarak kitap okumayı seviyorum. Sabahları ve akşamları kendime ayırdığım zamanları genelde kitap okuyarak geçirmeyi keyifli buluyorum. Ayrıca gün içinde bolca kahve tüketmeyi seviyorum.
Ekibinize alacağınız kişilerde nelere dikkat edersiniz?
Ekibe dahil olacak kişilerin mevcut çalışanlardan daha farklı özelliklere sahip olmasını ve bu özelliklerin ekibin dinamiklerine katkı sağlamasını beklerim. Sürdürülebilir ve kalıcı başarıyı iş yaşamındaki amacı olarak belirleyen kişiler ile aynı ekipte olmayı tercih ederim.
Sizce satış dahil hayatın her alanında kadın-erkek dengesinin sağlanması neleri değiştirebilir?
Herşeyin fazlasının zararlı olduğunu düşünen birisiyim. Bu nedenle denge benim için her zaman önemli. Çalışma hayatında da bu düşünce ile hareket eden birisi olarak kadın-erkek dengesinin sağlanmasının diyaloglara, farklı düşüncelerin ortaya çıkmasını sağlayan sağlıklı tartışma ortamlarına katkı sağlayacağını düşünüyorum.
Öğrencilere kariyer yolculuklarında neler tavsiye edersiniz?
Bol bol okumalarını, iş hayatından insanlarla çekinmeden tanışmalarını, onların deneyimlerinden yararlanmalarını, yapabildikleri kadar staj yapmalarını ve fırsat buldukça da sivil toplum kuruluşlarının faaliyetlerine katılmalarını öneririm.
Sevdiğiniz bir kitaptan beğendiğiniz bir paragrafı bizimle paylaşabilir misiniz?
“Çalışmalarınızın değerini başkalarının sözlerinde, gözlerinde aramayın. Doğruyu size ispat edecek şey zamandır. Yazdığınız, çektiğiniz, ürettiğiniz ne varsa hep şunu sorun kendinize: Zamanla değer kazanacak mı? Zamana yenilmeyenler, gerçek değerine kavuşanlardır. Ürettiklerimiz yaşadığımızın, koruduğumuz değerler insanlığımızın ispatıdır.”
Sık kullandığınız bir atasözü var mı? Yoksa size göre herhangi bir durumu en iyi anlatan atasözü hangisi?
Bir atasözü yerine Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ ün çok sevdiğim ve karşılaştığım zorluklarda aklımdan çıkarmadığım bir sözünü söylemek isterim;
“Umutsuz durumlar yoktur. Umutsuz insanlar vardır. Ben hiçbir zaman umudumu yitirmedim.”
SALES NETWORK Topluluğu’nu başkalarına nasıl anlatırsınız?
Sales Network yıllardır süregelen bir ihtiyaç olan; satış departmanlarında çalışan insanların birbirleriyle ilişkilerinin güçlenmesini sağlayan, onlara farklı şirketlerde çalışan meslektaşları ile biraraya gelme fırsatı veren, düzenlediği etkinliklerle farklı şirketlerdeki iyi örnekleri çoklama imkanı sunan bir topluluk. Benim için Sales Network ise; ilk resmi mentörlük deneyimimi gerçekleştirdiğim, etkinliklerini merakla beklediğim dev bir ekosistem olarak tanımlanabilir.