21.05.2021

Zafer Güldoğan: Her günü benim için yeni bir fırsat olarak düşünürüm

İlham Verenler röportajlarına devam ediyoruz. Bu haftaki konuğumuz Reynaers Aluminyum Türkiye, İran ve Azerbaycan Genel Müdürü Zafer Güldoğan.

İsterseniz önce bir teşekkür ile başlayalım. Hayatınızda birine teşekkür edecek olsanız bu kim olurdu ve neden?

Bana değer veren, beni dinleyen, bana yol gösteren sevgili aileme çok şey borçluyum. Ayrıca hayatımın en değerli iki parçası olan kızlarıma benim hep yanımda oldukları için çok teşekkür etmek istiyorum. 

Sizi tanıyabilir miyiz, yaşamınızdaki kilometre taşlarından bahseder misiniz?

7 Nisan 1970 yılında Mersin’de doğdum. İlk öğrenimimi Maçka İlkokulu’nda, liseyi Avusturya Lisesi’nde, lisans eğitimimi de Viyana Teknik Üniversitesi’nde tamamladım. 1996 yılında Yüksek Makine Mühendisi ve İktisat diplomasını alarak Türkiye’ye dönüş yaptım. Bosch, Lafarge-Schiedel, Protektor gibi uluslararası firmalarda satış ve satış sonrası müdürlüğü, daha sonrasında ise Genel Müdürlük görevlerinde bulundum. 2015 yılından beri ise Belçika merkezli Reynaers Aluminyum şirketinde Genel Müdür olarak iş hayatına devam ediyorum.

Yaşamımdaki önemli kilometre taşlarından birisi kısa dönem askerlik için Türkiye’ye dönmemdir. Aslında akademisyen olarak doktora eğitimi için kabul alıp Amerika’ya gitmeden önce kısa bir süre Türkiye’de geçirdiğim vakit içinde yapılan iş teklifi ve ailemin yönlendirmesi ile bir süre Türkiye’de çalışmaya karar verdim. O günden beri Türkiye’mdeyim.

Sizce sizi diğer herkesten farklılaştıran özellikleriniz neler?

 Beni ön plana çıkartan özelliklerim: Optimist bir hayat tarzı, olgun bakış açısı, hırslı ve dinamik bir yönetim şekli , duygusal bir aile babası ve merhametli bir insandır.

Günlük yaşamınızda rutinleriniz var mıdır, varsa paylaşır mısınız?

Güne badem sütlü flat white içerken Rock müzik dinleyerek başlıyorum. Kötü her şeyi bir gece öncede bırakırım ve her günü benim için yeni bir fırsat olarak düşünürüm. 

Bilinmeyen bir yönünüz var mı? 

Spor yapmayı çok seviyorum. İyi bir Squash oyuncusuyum. Ayrıca uzun yıllar ThaiBox yaptım.

Ekibinize alacağınız kişilerde nelere dikkat edersiniz? 

Ekibe alacağım kişilerin; enerjik, dinamik, meraklı, hırslı, sosyal ve başarı odaklı karakterler olmasını tercih ederim.

 Ekibinizi motive etmek için hangi araçlardan yararlanırsınız?

Motivasyon arttırmanın ilk yolu bence ekibinize değer verdiğinizi göstermenizdir. Yani kısaca ekibinizi dinlemeniz, fikirlerini dikkate almanız, onlarla beraber gülmeniz, üzülmeniz ve tabii ki onları ödüllendirmenizdir. 

Kuşak farklılıklarını nasıl yönetiyorsunuz? 

16 ve 20 yaşında 2 kızımla yaşadığım hayatın da bana kattığı ciddi bir tecrübe ile ekibimizde farklı kuşaklardaki insanlarla iletişimimi onlara zaman ayırarak ve olaylara onların açısından da bakmaya çalışarak sağlıyorum. Ekipteki insanları tanımaya çalışmak ve onlarla orta bir yol bulabilmek biz yöneticilerin sahip olması gereken önemli bir özellik. 

Gençlere satış mesleğini tavsiye eder misiniz, neden? 

Günümüz dünyasında okumak ve çalışmak gerçekten eskiye oranla daha zor. Gençlerin öncelikle farklılaşması lazım. Üniversitede okurken muhakkak çalışmalılar; özellikle okurken satış alanında bir iş yapmalarını onlara mutlaka tavsiye ederim. Şirketlerin genç beyinlere ihtiyacı var. Müşterileri ikna etmek artık daha farklı dinamiklere bağlı ve gençler farklı bakış açılarıyla mutlaka bu konuda başarılı olacaktır.

Sizce satışta kadın-erkek dengesinin sağlanması neleri değiştirebilir? Bu konuda paylaşabileceğiniz araştırmalar var mı? Varsa biraz bahseder misiniz?

Ekibimizin en az %60’ı kadınlardan oluşuyor. Özellikle satış ve pazarlamada son derece başarılı kadın çalışanlarımız var. Bu denge şirketi daha başarılı bir şirket haline getiriyor. İnşaat sektörü de dahil tüm sektörlerde daha fazla kadın çalışanın olmasının şirketleri mutlaka daha ileriye götüreceğini düşünüyorum. Şirketlerin artık cinsiyet meslekleri kavramını atması gerekiyor.  

Öğrencilere kariyer yolculuklarında neler tavsiye edersiniz?

Başarılı bir üniversitede, en az 1 yabancı dili çok iyi konuşacak şekilde bir eğitim öneririm. Daha sonrasında bir süre mümkünse farklı bir ülkede değişik işlerde çalışarak para biriktirmelerini ve bu parayı güzelce harcamalarını öneririm. Daha sonra ise yapmak istedikleri iş için iyi bir şirket seçmelerini ve gitmek istedikleri yere kadar yılmadan yükselmelerini tavsiye ederim. İş hayatının ilk dönemi sonuna doğru (en az 5 yıl çalıştıktan sonra) farklı bir alanda master yapmalarını da öneririm. Örneğin Mühendislik okuyan bir kişiye finans, hukuk, işletme veya psikoloji alanında kendini geliştirmek iş hayatında da büyük fayda sağlayacaktır.

Pandemi öncesi ve sonrasını ele alırsak bu sürecin sonunda hayatınızda, bakış açınızda neler değişti?

Ben çok seyahat eden bir kişiydim. Ancak bu dönemde özellikle Avrupa seyahatlerim tamamen durdu. Sorumlu olduğum Türkiye’nin doğusunda yer alan diğer ülkelere gitmeye devam ettim. Ekip olarak son 1 yıl içinde sadece 2 ay evden çalışma metodu uyguladık. Yani iş hayatımda çok değişiklik olmadı diyebilirim. Ancak bakış açım ciddi olarak değişti. Bu yüzyılda bu tarz bir hastalığın sizi eve kapatması, yasaklar oluşması,  endişelenmek ama yine de bütün bunlara rağmen umutlu olmak ve kendine hakim olmak, hepsi büyük bir tecrübeydi. Yeni ilgi alanlarım oluştu ve bunlarla uğraşmak beni motive etti. Hepimizin sosyal bir deneyin parçası olduğumuza bir şekilde inanıyorum.  Bu dönem birçok kişi için zor ve kötü geçti. O kişiler için çok üzülüyorum.   

Sevdiğiniz bir kitaptan beğendiğiniz bir paragrafı bizimle paylaşabilir misiniz? 

Çok sevdiğim bir filmden (about time) alıntı yapmak istiyorum:

“Gerçek şu ki, artık hiç zamanda yolculuk yapmıyorum. Sadece her günü, sanki kasıtlı olarak o günün tadını çıkarmak için dönmüşüm gibi, sanki olağanüstü, sıradan hayatımın en son günüymüş gibi yaşıyorum. Kimse sizi korkuya ve sevgiye hazırlayamaz.”

SALES NETWORK Topluluğu için neler söyleyebilirsiniz? Bugünü nasıl görüyorsunuz, gelecek için neler öneriyorsunuz? 

Kuruluş amacı ve hedefleri dikkate alındığında büyük bir misyon taşıyan ve üye olmanın gurur verdiği bir topluluk. Yürütülen ve planlanan projeler çok değerli ve satış dünyasına farklı bir bakış getireceğini düşünüyorum. Satışı bir meslek haline getirebilecek ve gençleri meslek seçimlerinde doğru şekilde yönlendirebilecek, ayrıca değişen satış dinamiklerine herkesin uyum sağlaması için yol gösterici olabilecek bir topluluk olduğuna inanıyorum. 

Diğer Röportajlar

Röportaj

21.01.2025

Murat Eroğlu: Sales Network, hem rehberlik eden hem de vizyon kazandıran çok kıymetli bir ansiklopedi

Ülkemizin geleceğini bırakacağımız gençlerimize ve öğrencilerimize yol gösterebilecek en uygun platformların başında Sales Network geliyor derim. Öğrencilere kariyer yolculuklarında kendi alanlarında gelişmeleri için örnek alacakları liderleri takip etmelerini öneriyorum.

Röportaj

15.01.2025

Ömer Elagöz: Kadın ve erkek dengesi, daha yaratıcı ve yenilikçi çözümlerin ortaya çıkmasına katkı sağlar

Kadın ve erkek dengesi, daha yaratıcı ve yenilikçi çözümlerin ortaya çıkmasına katkı sağlar. Öncelikle, farklı bakış açıları ve deneyimlerin bir araya gelmesi, daha yaratıcı ve yenilikçi çözümlerin ortaya çıkmasına katkı sağlar.

Röportaj

08.01.2025

Can Burak Oksay: Şeffaflık, dürüstlüğün gölgesidir

Yukarıda da bahsettiğim gibi birlikte çalışacağım insanlarda da özel hayatımda kurduğum ilişkilerde de ilk aradığım şey şeffaflık ve samimiyet oluyor. Bence ilişkiler bu iki temel üzerine kurulduğunda yanlış anlaşılmalar ortadan kalkıyor, sağlam ve sağlıklı ilişkiler kurulabiliyor.

Topluluğumuza Katılın!

Daha iyi bir dünyayı birlikte tasarlamak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

People Icon

Saygın ve Güçlü
Üyeler

Content Icon

İlham Veren
İçerikler

Communication Icon

Çok Yönlü
Etkileşim

Hemen Katıl